Så behåller du dina tänder livet ut
För bara 50 år sedan var det en väldigt liten del av svenskarna som hade alla sina tänder kvar när de gick i pension, eller till och med när de blev 40. Dessa människor var uppvuxna under en tid när tandvård inte var en självklarhet. Fluortandkräm infördes inte förrän på 50-talet i Sverige och det fanns generellt väldigt lite kunskap om hur man bäst skulle ta hand om sina tänder. För många var det bara en självklarhet att tänderna skulle tappas. För att slippa stora tandläkarräkningar i framtiden var det till och med så illa att föräldrar i fattiga områden lät dra ut sina barns friska tänder och ersätta dem med löständer. Sorgligt men sant.
I dag ser det som bekant annorlunda ut. Stora insatser har gjorts av ett stort antal tandläkare, politiker, fluortanter och andra opinionsbildare för att få svenska folket att sköta sina tänder så att de kan behållas på lång sikt. Tänderna är en folkhälsofråga, och som för alla folkhälsofrågor gäller att det som är bra för en stor del av befolkningen är bra för samhället i stort och kostar mindre.
De flesta har råd att gå till tandläkaren
I dag har vi alla möjligheten att behålla våra tänder livet ut. Även om tandvården inte är gratis är den tillräckligt subventionerad för att vi ska har råd att gå på en årlig undersökning. Och det är viktigt att vi gör det, för om vi börjar halka efter med tänderna dröjer det inte länge innan vi behöver mer avancerad tandvård, och då kan det bli riktigt dyrt. Tyvärr lever nog många i villfarelsen att det är för dyrt för dem att gå till tandläkaren, men faktum är att även en fattig pensionär har råd, om man väljer en bra och billig tandläkare och utnyttjar sitt tandvårdsbidrag på 600 kronor per år. En rutinundersökning, där man även får tänderna rengjorda, räcker oftast för att tänderna ska fortsätta må bra, förutsatt att man själv sköter den dagliga munhygienen, vill säga.
Egenvård är nyckeln
Den allra viktigaste komponenten i en god munhygien är faktiskt den egna insatser. Det dagliga borstandet och rengöringen av tänderna. Utan den kommer det inte att räcka med att gå till tandläkaren en gång per år, dina tänder kommer att bli dåliga långt tidigare än så. Det räcker att försumma tänderna i några dagar för att det ska bildas tandsten, något som möjliggör för bakterierna att få ordentligt fäste där du inte kommer åt och kunna börja bearbeta tandemaljen ostört. Sedan dröjer det inte länge innan du har hål i tänderna och bakterierna jobbar sig in mot pulpan med pulpit och rotfyllning som följd.
Borsta tänderna med fluor två gånger dagligen och se även till att få helt rent mellan tänderna med hjälp av tandtråd eller mellanrumsborsta. Mat som ligger kvar mellan tänderna är en festplats för bakterier och är i längden riktigt dåligt för dina tänder.
Besök tandläkaren regelbundet
Dessutom bör du besöka en tandläkare eller tandhygienist åtminstone en gång per år, för att hålla koll. Är du riktigt noggrann och om din tandläkare bedömer att du har en god tandhälsa kan det räcka med vartannat år. Du har då ett tandbidrag på 600 kr att röra dig med (1200 kr om du är under 30 eller pensionär), vilket nästan helt täcker kostnaden för en kontroll. Inget att fundera på således!
Solna är ett bra exempel
Solna strax norr om Stockholm är ett bra exempel på hur långt tandvården har kommit i Sverige. I Solna finns många tandläkare och Solnaborna är duktiga både på att sköta tänderna och att gå regelbundet till tandläkaren. I Solna ligger snittet för tandhälsa långt över genomsnittet i Sverige, ett bra exempel på hur bra det kan bli om det finns goda möjligheter att lätt kunna besöka bra tandläkare. Befolkningen blir medveten och lär sig att själva ta bättre hand om sina tänder. Läs mer här om hur du kan få tag i en tandläkare i Solna på: solnatandläkarna.nu.
Andra inlägg
- Takläggare i Dalarna är verkliga mästare
- Minns du alla dina besök hos din tandläkare i Täby?
- När du bitit sönder en tand – tandläkare i Sundbyberg hjälper dig akut
- Tid att besöka en tandläkare i Jönköping?
- Bra tandläkare i Alby
- Skaffa perfekta tandimplantat i Jämtland
- Tandläkare i Avesta - för friskare tänder
- Fyra vanliga munproblem
- Ersätt din förlorade tand med tandimplantat i Karlstad
- Missnöje över tändernas utseende