Munnen – ett favorittillhåll för bakterier
Att bakterier trivs i munnen är väldokumenterat och här kan vi säga att genetiska undersökningar visat att det finns ungefär 400 olika arter i munhålan hos en vanlig människa; av dessa har ungefär 150 odlats fram och studerats. Kort sagt: du har en hel del bakterier i din mun och din vanliga tanke här är förmodligen att dessa bakterier ligger bakom de kariesangrepp som sedan leder till att du måste gå till tandläkaren och laga hål i tänderna. Korrekt – det stämmer alldeles utmärkt.
Men; det är inte karies som vi ska fokusera på här utan istället så handlar det om en annan avigsida som bakterier i munnen för med sig: dålig andedräkt. Dålig andedräkt kommer av bakterier och för en del personer så är problemen långvariga och då kallas det halitos. Här finns även så kallad kronisk halitos och så många som en halv miljon svenskar beräknas lida av att ha ständigt återkommande problem med dålig andedräkt.
Är du en av dessa? Det vet du förmodligen inte, men du kanske anar det. Det som är svårt är att avgöra kring huruvida man själv har dålig andedräkt eller om man har en andedräkt som inte folk i närheten ryggar tillbaka av. Du kan exempelvis inte andas ut, gå igenom luften och känna om det luktar illa; likväl så fungerar det inte att andas i en kupad hand.
Alla har dålig andedräkt någon gång – vi äter stark mat ibland, vi dricker alkohol (med morgonen efter som det tydligaste exemplet) vi kanske röker en cigarett – men det är det som kallas halitos som vi ska titta närmare på här och ge några tips kring hur du kan bli kvitt denna orala odör. Innan dessa tips dock; skulle du lida av kronisk halitos så finns det behandlingar som ger gott resultat även där. Primärt utförda av en tandläkare. Med detta sagt så tänkte vi gå igenom hur du på bästa sätt kan motverka dålig andedräkt och vi gör det genom att rada upp tipsen i punktform:
- Borsta tänderna. För att få bort bakterier som lägger sig på tänderna så krävs det en regelbunden och korrekt tandborstning. Det behöver inte ske med en hård tandborste, i många fall så är mjukare betydligt bättre. Borsta med stadig hand och gör det – i minst två minuter/gång – i två omgångar (morgon och kväll).
- Skrapa tungan: den största beläggningen av bakterier i din mun sitter på tungan och det är också den som ger den värsta andedräkten. En tungskrapa hjälper och en sådan bör du använda i samband med tandborstningen. Den är utformad så att du kan dra bort den bruna beläggningen i ett enda svep. Ett bra hjälpmedel mot dålig andedräkt!
- Du har dålig salivproduktion. Salivet påverkar och har du sämre produktion så brukar det leda till en dålig andedräkt. Har du problem och upplever att din mun ständigt är torr så bör du konsultera en tandläkare och hitta en lämplig lösning.
- Drick vatten och ät på regelbundna tider. Att äta regelbundet och gärna mat som behöver tuggas (det sätter igång salivproduktionen) är ett sätt att bli av med dålig andedräkt; att dricka vatten likaså. Muntorrhet brukar vara en orsak till viss odör och här kan ett glas vatten lindra.
- Munskölj. Detta bör göras i kombination tandborstning och tungskrapning.
- Sugtabletter och tuggummi. Det finns bra produkter på apoteket och att tugga sockerfritt (givetvis) tuggummi efter en måltid är även bra för dina tänder och inte enbart för andedräkten.
- I vissa fall så ligger medicinering bakom dålig andedräkt. Äter du mediciner och upplever att din andedräkt är väldigt dålig så bör du konsultera en läkare om hjälp. Det finns lösningar även här.