Munhygien för tändernas bästa
Det är viktigt med förebyggande tandvård. Borsta tänderna dagligen och använd tandtråd och mellanrumsborstar varje dag så blir din munhygien bättre - vilket sparar både pengar och tänder!
Vem gillar egentligen att laga hål eller att skrapa bort tandsten? Det är sällan något man gör för att det är roligt, utan för att man måste. Men, det finns en möjlighet att minska behovet genom att hålla en god munhygien. Det finns en ärftlighetsfaktor som kan påverka ens munhygien, men mycket kan man också göra själv hemmavid. Vissa sjukdomar kan påverka hur munhålan mår och det är viktigt att ha bra rutiner för tänder och mun. Ett grundläggande råd på förebyggande tandvård är tandborstningen; att borsta tänderna enligt ”2x2x2”, det vill säga 2 gånger om dagen, 2 minuter per gång med 2 cm tandkräm. Även användning av mellanrumsborstar och tandtråd gör att munhålan mår bättre, plus att man kan bättra på med fluorsköljning.
Grundläggande profylaktiska kunskaper
Om man behöver rådgivning eller grundläggande tandvård så kan man vända sig till en tandhygienist. En tandhygienist har flerårig högskoleutbildning inom oral hälsa, och det är sedan 1991 ett legitimerat yrke. De har kunskaper om hur man använder profylaktisk tandvård, det vill säga förebyggande tandvård, vilket bland annat innefattar kunskap om hur man håller karies borta. Tandhygienister får även göra lagningar av tänder om behovet finns, men de får inte borra i tanden. Tandhygienister och tandläkare arbetar tillsammans. Hygienisten gör en grundläggande bedömning av patientens tänder och tandläkaren fattar sedan beslut om hur man skall gå vidare i tandvården för patienten. Självklart ingår även tandhygienisterna i tandvårdsstödet som alla har rätt till i Sverige.
Bearbeta tandvårdsrädslan
Att det är viktigt att underhålla sina tänder vet nog alla. Däremot finns det de som inte vågar gå till tandläkaren, vilket brukar benämnas som tandvårdsrädsla eller tandläkarskräck. Varför man får tandvårdsrädsla är olika från person till person; ibland är det irrationellt och man vet själv inte vad det beror på. Andra gånger har man tidigare varit med om felbehandlingar. Om man känner en rädsla för tandvården så har de flesta kliniker många bra sätt att hantera det. Ibland handlar det om att få komma in till lokalerna och träffa personalen som arbetar där, utan att göra en behandling. Andra gånger kanske man kan lösa det genom att spela egen lugnande musik i ett
Andra inlägg
- Takläggare i Dalarna är verkliga mästare
- Minns du alla dina besök hos din tandläkare i Täby?
- När du bitit sönder en tand – tandläkare i Sundbyberg hjälper dig akut
- Tid att besöka en tandläkare i Jönköping?
- Bra tandläkare i Alby
- Skaffa perfekta tandimplantat i Jämtland
- Tandläkare i Avesta - för friskare tänder
- Fyra vanliga munproblem
- Ersätt din förlorade tand med tandimplantat i Karlstad
- Missnöje över tändernas utseende