Hur fungerar tandvårdsbidraget?
Tandvård är dyrt men varje år delas ett bidrag ut till alla folkbokförda i landet. Men vad är det och hur fungerar tandvårdsbidraget?
Ekonomiskt stöd för regelbunden tandvård
Tandvårdsbidraget delas ut av Försäkringskassan och syftet med det är att främja och uppmuntra till regelbunden tandvård. Många avstår från att gå till tandläkaren för att det är dyrt. Munhälsan bli lidande vilket är ett stort problem, framför allt bland dagens unga som konsumerar ovanligt mycket läsk och andra saker som är dåliga för tänderna. Regelbunden tandvård är viktigt både för att åtgärda redan befintliga problem men också för att förebygga.
Tack vare bidraget kan man alltså spara in en slant vid sina besök, oavsett om man är ung eller gammal. Hur mycket avgörs när man senast använde ett bidrag samt vilken ålder man har men det är inget man behöver tänka på, utan allt sköter sig självt.
Nytt bidrag varje år
Det allmänna tandvårdsbidraget delas ut en gång varje år, närmare bestämt 1a juli. Bidraget går att spara i 24 månader, därefter ersätts det med ett nytt. Det innebär att man kan använda sig av högst två bidrag vid samma besök så det är bra att inte vänta för länge eftersom man då riskerar att gå miste om pengar. Man behöver inte själv hålla reda på hur stor summa man har rätt att utnyttja vid sitt besök utan alla uppgifter hamnar automatiskt hos din tandläkare. Man behöver heller inte göra någon ansökan – det delas till alla som har rätt till det.
Åldern avgör beloppet
Alla som är folkbokförda i Sverige får ta del av tandvårdsbidraget, dock skiljer det sig beroende på hur gammal man är. För ett par år sedan förlängdes den kostnadsfria tandvården för unga upp till 23 år. Är man i den åldern får man alltså inget bidrag eftersom man reda har gratis tandvård.
Är man däremot mellan 24–29 år får man 600 kronor per år och för den som är 20–64 år kan utnyttja 300 kronor per år. För pensionärer och personer från 65 år gäller även där 600 kronor per år. Det är en generös summa vilket bara det är en stor anledning att faktiskt utnyttja det.
Gäller inte för alla typer av behandlingar
Dom flesta typer av undersökningar och behandlingar täcks av tandvårdsbidraget men inte alla, vilket kan vara bra att veta. Till exempel kosmetisk tandvård, så som tandblekning, är inte en ersättningsberättigad behandling eftersom det inte direkt har något med munhälsan att göra. Detta gäller även för behandlingar som inte avses vara nödvändiga att genomföra, som till exempel att rotfylla en visdomstand.
Vill man göra någon speciell behandling och är osäker på om man kommer kunna utnyttja sitt tandvårdsbidrag för detta är det bäst att först be om en konsultation med sin tandläkare.
Här kan du hitta mer information om du vill veta mer om tandvårdsbidraget gäller vid skalfasad https://www.skalfasadstockholm.se
Andra inlägg
- Takläggare i Dalarna är verkliga mästare
- Minns du alla dina besök hos din tandläkare i Täby?
- När du bitit sönder en tand – tandläkare i Sundbyberg hjälper dig akut
- Tid att besöka en tandläkare i Jönköping?
- Bra tandläkare i Alby
- Skaffa perfekta tandimplantat i Jämtland
- Tandläkare i Avesta - för friskare tänder
- Fyra vanliga munproblem
- Ersätt din förlorade tand med tandimplantat i Karlstad
- Missnöje över tändernas utseende